03 R6S - Idle Problem - Yamaha Forum : Your Yamaha Motor Products Community & Resource
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old 05-20-2010, 10:27 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 1
 
03 R6S - Idle Problem

Have had this problem with the bike twice this season (and only started this season).
2003 Yamaha YZF-R6 29000KM

About a month ago, I was out for a run, on the way to get gas (bike was running on excess at this point). Ever since I bought the bike, it has been idling between ~1.5K and 2K Rpms. After I filled up and stopped at a red light, the rpms dropped to just over 0 (on its own) and shut off. Id restarted it, again just idling over 0. So a buddy who was with us adjusted the idle (so that it was now, after being adjusted up, idling between 2k & 3k rpms), turning it up and told me to run at that for a bit and turn it down after a while when it seems ok. After a few kms, I adjusted the idle back down to ~1.5 & 2 again. Seemed Fine.

Few rides after, didnt have to adjust the idle, seemed perfectly fine. Filled/Topped up and went on a few runs never had a issue

Last night, I topped up the gas as we were going for another run. About 1/4 to 1/2 a tank this time when I topped it up. After doing so, same thing happened, went to a red light, stopped the bike and the idling dropped again to just over 0, and shut off. Re-started the bike, idled just above 0 and shut off again. So again, adjusted the idle (so that it was now, after being adjusted up, idling between 2k & 3k rpms) for a few kms. Turned the bike off, took a break for a few minutes. Got back on the bike, restarted it, and it was now idling at 4000 rpms on its own. So now again the bike seems fine. So I adjusted the idle back down to 1.5k and 2k rpms.

Anyone have this issue? or any suggestions on what the problem could be with the RPMS just dropping and bike shutting off? Someone i spoke with earlier suggested seafoam to put in the tank? Or would it just be better to take it to the dealer instead of prolonging a issue with an "injection cleaner"?
MasterTorr is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 05-20-2010, 11:54 AM
doomsday machine
 
shagzomatic's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Iowa
Posts: 1,751
 
This sounds like an issue I had on my FZ6 a few years ago. It turned out to be fairly widespread issue with the throttle position sensor for which Yamaha eventually issued a service bulletin. Your bike wasn't included in the bulletin, but these are the exact same symptoms. I replaced the TPS and it's been perfect ever since.
shagzomatic is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 10-18-2014, 08:50 AM
Junior Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 15
 
Nice posts. Keep posting such needed information. Thank's!

Last edited by Apple98; 10-19-2014 at 01:07 PM.
Apple98 is offline  
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Yamaha Forum : Your Yamaha Motor Products Community & Resource forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
plastics and idle problem wood9781 YZ-F & YZ 4 02-11-2010 06:29 PM
YZ 125 idle too high drmattyz125 Mechanical / How To 1 07-29-2009 08:30 AM
TTR-125 Idle Issues? JDM TT 9 02-24-2009 05:05 PM
Really High Idle Problem kayden101 FZ's, FZR's, & YZF 750 10 02-05-2009 12:54 PM
Help Vibrations at idle Jeffcaron Waverunners 3 11-05-2008 08:10 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome