R1 wont start - Yamaha Forum : Your Yamaha Motor Products Community & Resource
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 (permalink) Old 02-18-2009, 02:00 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 2
 
R1 wont start

Hi,
I have a 2001 R1 which doesn't start. I've had the bike for around 2 months. It's in good condition, done 18k miles on the clock.

The only issue I have is the servo motor needs replacing, I've tried fixing it, but I still get the tachometer error display. I've also purchased a new battery.

So here's what happened:

Rode the bike to work (18 mile trip), on the way back I filled it with around 6 litres of petrol (topped up tank), bike rode file for around 10 miles, just as I was slowing down to pull into my drive the bike starts to splutter as if it's out of fuel - which it isn't.

From that point onwards, whenever I try to start the bike, the engine kicks in for a second and then dies, I can keep the engine revving for another second if I keep on turning the throttle but the engine will not kick into life.
I've checked fuel tap is set to on and charged battery.

Any ideas much appreciated.

tx

aw
awenger is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 (permalink) Old 02-18-2009, 05:43 AM
Member
 
yamajj's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Tulsa, OK
Posts: 82
 
are you using the choke? when is the last time you changed the plugs? what does the tach show you? it's a diagnostic and it may be the throttle position sensor.

yamajj

oh come on.......it's only money
yamajj is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 02-18-2009, 05:50 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 2
 
I always use the choke to start from cold.

The tach jumps like crazy, from 0 to 2.5, to 7 and then back - I'm pretty sure this is due to a failed servo motor. However a failed servo will not explain why the bike doesn't start - I've got a servo motor on order.

The only thing I can think of is that I've somehow put diesel in, which I'm fairly sure I didn't - am thinking of emptying out fuel tank and refilling with a fresh supply - really don't want to clean the carbs out...
awenger is offline  
post #4 of 8 (permalink) Old 02-18-2009, 06:36 AM
Member
 
yamajj's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Tulsa, OK
Posts: 82
 
those tach readings mean something. did you check what the 7k reading on the tach means with the diagnostic? i'd check, but my service manual is on my home computer. i want to say it's the throttle position sensor. i've had to adjust mine before. who else has the service manual handy?

keep us up to date on this as i hate to hear about anyone having problems with their bike.

yamajj

oh come on.......it's only money
yamajj is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 02-18-2009, 07:19 AM
Administrator
 
R1Lover's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: California
Posts: 4,722
 
Quote:
Originally Posted by awenger View Post
I always use the choke to start from cold.

The tach jumps like crazy, from 0 to 2.5, to 7 and then back - I'm pretty sure this is due to a failed servo motor. However a failed servo will not explain why the bike doesn't start - I've got a servo motor on order.

The only thing I can think of is that I've somehow put diesel in, which I'm fairly sure I didn't - am thinking of emptying out fuel tank and refilling with a fresh supply - really don't want to clean the carbs out...
I was thinking the same thing... drain it and start over and see what happens...
R1Lover is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 02-18-2009, 07:40 AM
time in a bottle
 
macattack's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: indiana
Posts: 1,349
 
macattack is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 02-18-2009, 08:00 AM
Member
 
yamajj's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Tulsa, OK
Posts: 82
 
i need my diagnostic reset. 3k - throttle position sensor, 4k - speed sensor, 7k - exup system.

come to think of it, i had to adjust my exup cable.....once upon a time, but it was on my '97 yzf1000.

good luck....and i knew someone would come thru with the diags.

yamajj

oh come on.......it's only money
yamajj is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 02-27-2009, 02:49 PM
Schwantzing thru Texas
 
Vexzer's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Antonio, TX
Posts: 8
 
David,
Post the "Race Mode" page!

'My kitty raised his back, went 'Fffff, Fffff, Fffff, Fffff'...
And before he could say 'Fuck', the Rottweiler ate him!'
Vexzer is offline  
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Yamaha Forum : Your Yamaha Motor Products Community & Resource forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FZ1 Wont Start/Run in Gear Johnnylane FZ1 & FZ6 3 12-17-2012 11:04 PM
My 96 yz 250 wont start when cold chrismillah! Mechanical / How To 1 03-05-2010 04:43 PM
stupid thing wont start cataclysm Mechanical / How To 13 09-14-2009 05:43 PM
Wont start when warmed up 86fazer700 FZ's, FZR's, & YZF 750 0 09-04-2009 05:07 PM
Wont start j20puck84 General Bike Discussion 1 06-12-2009 06:03 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome